Friday, 6 January 2012

Susahnyalah Nak Cari Teratai

Dedikasi Foto: Untuk Kamu Kak Lily.


Teratai untuk Kakak Lily.
Punyalah aku terpusing-pusing mencari teratai kat Melaka nih.
Bapak payah nak jumpa.

Aku dengki betul dengan teratai dia nih.
Rasa nak curi.

Oh! Ya.
Sebenornya mamat tu adik aku yang cuba menyorokkan identitinya.
Ingat aku tak tau gamaknya.

Keh keh.

Oit.. Bob!




.

38 comments:

Water Lily said...

Yes..yes..dapat teratai. Tq yang muah! I lap yu.

Aku sebenarnya nak tepek gambo yang kawan2 hadiahkan . Tapi template blog foto aku tu, sgt semak dan tak sesuai nak tepek.

Aku nak tukaq template lain la.

tasekM said...

kak lily,
ni je teratai yg aku jumpa kak.
belah pagi rupa2nya teratai tak berapa kembang.
nnti aku try cari lagi eh...?

melaka ni celah mana ada lombong pun aku tak tau...


.

khalila said...

ohhh.... kampung sy byk teratai bila smpai musimnya. dulu penah pegi tasik chini. laaaaagggiiii banyak teratai. kembang bukan main... huhuu

Aku said...

Itu bukan Telipuk ke?

sepa said...

aku pun rasa ini Telipuk.

Water Lily vs Lotus.?

Aku said...

sepa, telipuk ke kiambang?

tasekM said...

khalila,
alaaa... nk pindah pahang la gini...

:p







aku,
tak sama eh telipuk dgn teratai..?







sepa,
jap.
aku nk pi gugel la telipuk dgn teratai.
aku ingat sama...







aku,
kiambang lain la bang...
kiambang mana ada bunga.
rasanya la..



.

sepa said...

ye la.

kiambang mana ada bunga.

biduk lalu, kiambang bertaut. hehehe...

tasekM said...

sepa,
kiambang tu daun2 je kan....? :)

wey... aku gugek telipuk dgn teratai... mcm sama je bunganya.




.

sepa said...

mem,

tak sama la.

teratai ada buah yg boleh makan cam kacang. dan lebih besar. daunnya selalu ada katak duduk.

:)

tasekM said...

sepa,
telipuk lak..?
cemana..?



.

sepa said...

telipuk bunganya cam teratai. tapi kat tengahnya tak dak benda bulat yg boleh makan cam kacang.

tak silap aku;

teratai is lotus.
telipuk is water lily.

:)

sepa said...

oya, kiambang tuh daun2 je. tapi ada cam benang ke tali ke yg dok cantumkan setiap daun2nya...

:)

tasekM said...

sepa,
ooo... gitu eh...
aku mati2 ingat sama...



.

tasekM said...

sepa,
betul2...
susah gak nk cari kiambang kat sini...
aku nk sgt ambik gambar kiambang..


.

sepa said...

aku pernah tengok kiambang kat satu tempat. duluuu... lama dulu. itu jam aku kat Kerdau, Pahang. ada satu estet yg ada kolam tadahan, ada banyak kiambang...

:)

tasekM said...

sepa,
kat sarawak tak banyak...?
ok.
aku nk request.
ambikkan gambar kiambang utk aku...

:)


.

Aku said...

sepa, tasek....
yang korang kata berdaun je tu ialah 'Salad air' atau water salad... itu selalunya badak air yang makan.

kiambang bukan ke yang ada bunga warna ungu? ?

kiambang juga orang panggil Keladi Bunting sebabnya pangkal pelepahnya bentuk macam pasu bunga atau spongy... macam orang bunting. Tu sebablah dipanggil Keladi Bunting...

Mr.MIK said...

kahkahkah.mane kau tau aku ni??? baru n buat kezutan.wahaahaha.

ADILOT!! said...

haha.sape yg bocor rahsia ni.

:p

sepa said...

Dino,

betul2. baru aku teringat. bunga kiambang kecik2.

:)

tasekM said...

aku,
aku gugel.
kiambang bunga ungu. kecik2.
keladi bunting pun bunga ungu gak. tapi besor2.
bezanya.
kiambang tak berbatang-gemuk2.
keladi bunting berbatang gemuk2.

bukan la batang...
apa ntah aku tak reti sebut.






bob,
aku tau la...
aku kan kakak ko.

haha.







dila,
ada la org tuuuuuu...
kah kah.







sepa,
bunga kiambang kecik.
bunga keladi bunting besar.
tapi mmg mcm nak serupa la..



.

Mr.MIK said...

meh datang ke ladang bunga teratai aku ni hahaha....sok lusa aku update lg gambo teratai....xpyh g dekat2 jauh2 je shoot foto hahahaha,,,,,

haniaiman said...

beb, tpt haku susah nak dpt bunga ni..kena carik kat kwsn yg ceruk2 kg baru ada.lenkali ko bg aku jugak ea..tetiba.

tasekM said...

bob,
ko kerja lenggong ke...?







hani,
sama la.
susah gila nk jumpa pokok nih.

ok beb.
akan aku usahakan...

:)


.

ADILOT!! said...

haha.bob kskng lenggong je kak.2 byk naa teratai die.

:p

ADILOT!! said...

haha.bob kskng lenggong je kak.2 byk naa teratai die.

:p

Mr.MIK said...

keje kak lenggong smpi keje siap akak....besepah teratai nye huhuhu....mcm2 patern adeeeeee...

tasekM said...

dila,
ko pun dah lenggong ke...?

hehe.






bob,
oo.. aku ingat ko dah pindah lenggong terus...
habih motor ko letak mana..?
umah ngah..?



.

Mr.MIK said...

moto ijat pakai....

Faaein Talip Roy said...

teratai tak de yang kembang ke kak?

hehehe.. memang susah nak cari bunga ni jugak..

tasekM said...

bob,
ooo...
tak pe le.
aku takut ko tinggei kt kg tu... kang hilang.






faaein,
tak de.
aku amik gambar tu awal pagi.
tgh matahari naik.
dia tak kembang lagi.
kalau petang sikit dia kembang...
kot?

:)



.

ADILOT!! said...

dila x ke lenggong.cume org lenggong slalu ke sini.hahaha..

tasekM said...

dila,
dekat je kan...?
ke jauh ipoh-lenggong tu..?


.

Mr.MIK said...

teratai ko terencat akak...bukan kire amik pg,tgh hari ke ptg huhuhu....mari2 tgk bunge mr.mik pulak huhuhuh:).....

tasekM said...

bob,
aku ngadap matahari tu ko tau...
lain port sedap nak tembak tak ada.
tu la jd gitu...



.

Mr.MIK said...

hhahah aku shoot dr atas sampan tu yg bnyk angle aku amik huhuhu...tgk2 gambo teratai aku hahaha....fresh dr ladang

tasekM said...

bob,
nnti aku pi tgk.
aku nak curi satu.

haha.


.