Wednesday, 15 February 2012

Manggis

Manggis Kampung Banjar, Teluk Intan, Perak.



Jangan la nak mengaku orang kampung kalau pokok manggis pun tak tau panjat..!





Aku orang kampung.
Dan.
Aku tak reti panjat pokok manggis.
Gayat!


.

27 comments:

Seorang Blogger said...

soalan tak berkaitan ngan manggis mahupun kaedah pemanjatan pokok manggis eheemm ko pakai setting manual ke?

tasekM said...

blogger,
beb...
kamera aku ni main auto je.
kamera org miskin.

keh keh.



.

qinairaulfa. said...

Pergh! boleh menangis aku tengok manggis ni. dah lama tak makan.

Aku said...

teruk benor ko kopek manggis tu..

sepa said...

ahhh... dino.
aku br nak tanya.

*cer ko kupas guna pisau, kemas sket... :p

hairul392 said...

Sedapnyer...

Mieza said...

Assalamualaikum Tas,

Manggis 'kecut' dari Thailand kat sini harganya de-bomb!

Alhamdullilah kenyang tengok gambar, thank you.

AZANI said...

tetiba aku nak makan mangguis tu

gadisBunga said...

saya makan manggis sambil berdarah darah tangan!

CiKPuaNLawA said...

selamat pagi cik tasek m..

hitam2 si tampok manggis..sungguh hitam dipandang manis...

tapi klu kuning langsat camner yer...
hehhee...masam gamaknye...

tasekM said...

qi,
aku pun.
ni manggis tahun lepas nih..

hehe.






aku,
kan..
pesen gelojoh.
kahkah.

jgn mengaku org kampung la kalau kopek manggis pun tak reti.






sepa,
org kampung tak kopek manggis guna pisau tau!

hehe.

kopek ye sepa...
bukan kupas.

:)







mieza,
wsalam.

beb..
kecut isi elok tak pe.
jgn kematu sudey..

:)


.

tasekM said...

azani,
pi beli.
mahal sikit la tapi.
tgh tak musim.






GB,
betul2...

makan manggis sampai berdarah tangan tu baru kampung ori.

:)






cikpuanlawa,
masam2 manis barangkali..

:)



.

tasekM said...

hairul,
sori.
komen ko masuk spam la bro...

kg ko banyak manggis, kan..?
nak jadi anak angkat mak ko bulih tak...?

(dan2 nk jd anak angkat sbb nk mkn manggis. dasarrrr...)

:p



.

Aku said...

kopek manggis sampai berdarah tu bukan org kampung ori... itu org kanpung tak reti... kakaka

tasekM said...

aku,
'berdarah' tu bukan sbb darah ok...
tak gitu Gb..?

:)

ko pernah tak kopek manggis tangan merah sbb getah manggis..?
tu la darahnya...




.

haniaiman said...

beb, aku tau mkn je..kalau panjat sure tak tau turun.err..cemana tu?

PUTUBAMBU said...

aku kan Tas..
walaupun orang bandar.. tapi aku ngaku aku org kg gak..

baikkan aku!

best betul gambor manggis ko ni tas.. rasa nak jilat screen jek..huhu

ASH said...

lapar manggis..

tasekM said...

hani,
tau panjat tak tau turun tu kira ok gak tu beb.
aku tak naik langsung.

kah kah.






putu,
aku lahir kat bandar.
separuh masa kecik pun di bandar.
membesar di kampung.
sekarang tinggal di bandar.

aku tetap nk mengaku org kampung..

:)






kak ash,
sedap, kan..?
aku gemor benor.


.

sudipVSsenduk said...

Percata tak.. dulu2 berlatih 'gimnastik' dkt dahan pokok manggis.. Hehehe

tasekM said...

sudip,
sungguhkah..?

hebat.



.

Telor Power said...

pakai galah pun ok gak,,galah yg ada jaring tu...

tasekM said...

telor,
pakai galah pun kampung gak.
tapi.
kalau pandai memanjat adalah kampung sejati.

:)



.

AZANI said...

aku bukan tak suka manjat pokok
tapi bumper kat depan tu besar, payah nak peluk dahan...

tasekM said...

azani,
kah kah kah.

tak terkomen aku...

haha.



.

Telor Power said...

ya betul tu TasekM. tapi pokok dia kan kalau masa permulaan panjat tu dulu pakai tangga pastu baru masuk ke dahan2 tu aku boleh, kalau dari awal mmg tak boleh la....

aku tak boleh panjat pokok tuk pokok kelapa dan manggis. pokok buah lain ok jer.

tasekM said...

telor,
tu la tu.
tinggi, kan...?
aku mmg fail terus.
pokok rambutan aku berani lagi.


.