Wednesday, 4 April 2012

Putu Mayam



Sebenarnya aku sebut Putu Mayum.
Tapi yang betul adalah Putu Mayam ye dak..?

Aku tak jumpa lagi orang Melayu jual kuih ni.
Aku beli kat Koling-pet-pet-naik-basikal-lalu-depan-rumah-petang-petang.

Sedap!


.

17 comments:

CiKPuaNLawA said...

selamat pagi awak...

memang dah tak de pon org melayu buat..

orang melayu buat putu bambu n putu piring jee

pssttt..dia basuh tangan tak..?

hehe

tasekM said...

cikpuanlawa,
pagi dear... :)

aku ni kan.
makan... makan jugak.
tapi time nk beli tu terfikir jugak.
kot2 dia ni lepas kencing.

haha.

dia guna sarung tangan la tapi...

:)



.

Siti said...

haha..aku tak berahi benda ni. sbb aku rasa mcm padanan yg tak kena.

ini mmg makanan ruji abang ling dan kakak ling kan?

kalo putu bambu, kat filipina pon ade. dia panggil putu bambu gak. tp ejaan ada lain sikit.

Aku said...

kat tempat aku ada gak abang ling jual benda ni...

tapi dia punya gula merahnya lain sikit.. nampak macam cantik je sebiji2... dia guna brown sugar packet halus tu kut...

Aku said...

Wow..

aku pengomen yang ke -4 pada tarikh 4hb 4...

so, 4-4-4...

tasekM said...

siti,
aku suka sit.
tapi ikut time la.
time nak tu... nak sgt2.
time tak nk tu... tak pandang pun ane tu...

dh ane pulak yg nk kena pandang..?

keh keh.







aku,
ada gak ane yg jual bangsa guna brown sugar tu.
tapi tekak kg aku ni... kacip dgn gula merah.

:)







aku lagi,
no 4 tak pe.
bini 4 jgn nk mengada.

:p


.

Siti said...

Kalo cino awal2 pangkah no 4. Nampak je lari lintang pukang.

tasekM said...

sit,
4 tu mati ke apa....

mende la nk takut no ye dak...?




.

Telor Power said...

kat manjung.perak dah ramai dah org melayu jual putu mayam ni...tapi tak setanding bilangan putu bambu dan putu piring..

sudipVSsenduk said...

ada! dkt pasar malam melawati.. warna hijau & putih

sepa said...

putu mayam yang dalam pinggan tu kan?!
yg dlm kotak belakangnya aper pulak?

:)

tasekM said...

telor,
ko pernah makan putu cawan..?







sudip,
yg kaler hijau tu bunyinya sungguh menarik...







sepa,
sampai dlm kotak ko menanya eh...?

:P

takde mende sepa.
mainan budak MC dan ntah-hape2-mak-nenek dalam tu..



.

gadisBunga said...

putu mayam kap lam ya nga buat la sedap. baru otentik!

Telor Power said...

hahaha tak pernah lagi la sis

tasekM said...

gb,
gula merah + kelapa tu bahagia no bila sampai ke tekak aku... :)







telor,
sedap gak tau.
dia buat guna tepung beras + tepung pulut kot...?


.

PUTUBAMBU said...

ni feveret arwah pak aku ni tas..

dia yg ajar aku makan ni..
sampai jadi feveret aku pulak..

la ni dah jarang makan..
pasal susah nak dapat mamak yg jual putu mayam taruh gula cam dlm gambar ni.. selalunya depa pakai gula merah yg tak best..2nd class bagi aku.. huhu..

dan satu lagi..aku kurang makan putu mayam ni skrg pasal mengingatkan aku kat arwah..rindu dibuatnya

tasekM said...

putu,
kt kawasan rumah aku ni ado koling lalu depan rumah pet-pet naik basikal ptg2.
kot2 teringin aku beli..



.