Wednesday, 16 May 2012

Cukup


Yang dihajat sudah dapat.
Ok.
Cukup.
Lepas ni tiada lagi lens.
Kumpul duit untuk beli speedlight pula.

Mula-mula.
Aku riki harga pasaran.
Kemudian.
Aku set.
Aku nak beli lens ini dengan harga kurang RM50 daripada harga pasaran.

Selepas 3 kedai aku pergi baru jumpa.
Aku cakap dengan budak tu siap-siap.
Aku nak beli lens tu dengan harga sekian-sekian.
Kalau kau tak nak jual dengan harga tu aku balik.

Lepas budak tu tengok-siling-tengok-lantai-tengok-siling-tengok-lantai.
Dia kata, ok.
Yeah! *lompat bintang*

Lepas tu.
Aku buat aku punya mulut manis.
Dan.
Budak tu bagi aku percuma UV Filter.
Wehooo.. *lompat bintang kaki ke atas*




Testing...


Terus terang cakap.
I do love the bokeh.

Korang sebut apa...?
Aku sebut bo-kay.
Ada yang sebut bo-key.
Tapi ramai juga Mat Saleh yang sebut bo-kah.

Sebutlah apa-apa pun...








.

27 comments:

Siti said...

jahil bebeno aku dgn istilah2 fotografi ni. bokeh pon tak tahu benda ape. so aku pi google rupenye asal dr perkataan jepung. bokashi. maksud dia blur. bokashi jd bokeh. kalo nama takashi jadi takeh lah eh? kuikuikui...

ps:japgi aku anto sms kat ko ye.

amn said...

moga maju dan jaya dalam bidang foto ni, sekarang nipun dah mantap...



err harga pasaran tu cecah ribu ribu tak?

gadisBunga said...

gile ah kakak! gila ah!

aku nak tangkap lumix lens 200mm pun tak lepas2 lagi. leica lens lagi lagi la di awang awangan. sobs!

tasekM said...

sit,
ooo... thats why diaorg sebut bo-kah.
tgk.
ko yg dr tak tau dah ajar aku sesuatu.

hehe.






amn,
tq bang.

tak sampai ribu2 pun...







gb,
aku gigih juga nk beli sbb nak amik gambor pengantin bulan 6 nih...




.

hairul392 said...

Wah sudah ada kemajuan..
cantik bokeh tu.. baru nampak sharp..
hehe..

tasekM said...

dak ai,
lense ni mmg dibuat utk hasilkan boleh yg cantik.
ko dah tak payah godek2.


gi angkat satu ai...

hehe.



.

tasekM said...

boleh?

kah kah.

bokeh!


.

hairul392 said...

berapa harga?
mahal tu.. f 1.8...

tasekM said...

dak ai,
lapan ratus setengah je.



.

kucingorengemok said...

apa kata ko kumpul duit dan tenaga dan buatkan beskot utk kawan²... janji tetap janji!

Telor Power said...

nnice bokeh...
eh ni lens potrait ke sis, dari beli speed light baik beli lens lagi kemudian buat giveaaway pada aku nie

kehkehkeh

Aku said...

aku sokong komen si KOG...
dah dekat2 raya ni...



ko ambil lense tu sebab ko nak rabun-rabun dekat sikit ek?

johari said...

ni fotografpher ke?

sepa said...

kejap. nak tanya. apa figura chipmunk buat kat situ.?!

*chipmunk nampak cam 3D dlm HD. :)

Ja a Brainstorm said...

whoa!!! dah angkat lens 35mm!! Baru Otai!!

JD Jen said...

fuhhh!
kayeee..kayeee!

tasekM said...

kog,
keh keh.

ya.
aku berpegang pd janji.
tapi kan beb.
sebenornya buku resepi beskot aku tu dh hilang.
habis resepi bahulu pun lesap.
cemana nih..?







telor,
yup.
utk potrait.
tapi kalau bukan potrait pun bulih je nak ambik, kan...?

give away...?
rasa nk pass away dengor...

:p







aku,
aku gila mem-bokeh.
tu sbb nak2 juga.

hehe.



.

tasekM said...

johari,
bukanlah.

:)







sepa,
dia model sambilan.

keh keh.







ja,
semangat sikit nak menembak.

:D







jd,
yg ni muroh je bang...

:)



.

Ezad said...

aku pun nak beli speedlight. speedlight lama dah pecah raya thn lepas..

lama dah tak pegang camera.. huhuh..

membokehkan gambar

tasekM said...

ezad,
bulih tahan mahal gak speedlight nih eh...?



.

Faaein Talip Roy said...

perghhh...


perghhhhhhhhhhhh...........







perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....



hanya itu yang mampu aku katakan...



p/s: wa jeles ni kak...

tasekM said...

faaein,
bila kita nk menembak sesama ni beb..?

ko bila balik kg ni beb..?



.

Mr.MIK said...

lawo2 pakai lens ni....nanti balik blh p amik gambo.....ladang teratai aku dh tmbh2 beso hahahaha

tasekM said...

bob,
ye ke?
nnti aku nk pergi la menembak teratai.
situ ada chalet boleh sewa kan...?




.

Mr.MIK said...

ada je.....

hairul392 said...

tm
paper hari ini ada masuk tentang bokeh.. hehe

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0610&pub=Utusan_Malaysia&sec=Megabait&pg=me_01.htm

tasekM said...

bob,
masalah pulak yg takdenya...






hairul,
thanx 4 the info ai.. :)



.