Tuesday, 1 May 2012

Yang Panjang

Sudah angkat yang panjang.
70-300mm.  
Lense  pendek 18-55mm sedikit mengganggu kreativiti diriku.


Sengaja guna  aperture  besar atau dengan kata lain  F  no.  yang kecil untuk lajukan  shutter speed  gara-gara tak nak guna  flash dalam keadaan cahaya tak cukup. Hasilnya: Gambar-berkualiti-ke-laut. Menyampah aku tengok. Nak ambil lain adalah tak-kuasa.



Ini yang nak mengaku kreatif..?
Pergi jalan....



.

21 comments:

Telor Power said...

blanja la lens ni hahahaha
(xmalu minta blanja)

CiKPuaNLawA said...

panjanag nye....

hehehe....

tasekM said...

telor,
nak tersedak nih...

:p






CPL,
bukan rupa paras yg panjang.
300mm tu..



.

Aku said...

pesal lak aku yang rasa teruja nih? rasa macam ada orang nak pack n post kat aku je nih...


aku tak mampu nak belanja ke tahap gitu untuk sebuah lense, nak jimat duit untuk mende lain nih.

Jadi, kalau aku berhajat nak shoot mende jauh-jauh, aku rasa aku nak guna teropong pasar minggu buatan Rusia yang RM45 sebiji.... aku ikat kat muncung lense 55mm aku tu je la.. sama je kut..

gadisBunga said...

yey!!!! boleh tuntut gambo nyamuk!!!

sudipVSsenduk said...

akak masih setia pd kamera cap ayam pencen.



(org tak mampu mmg selalu jawab mcm tu.... sebenarnya ada unsur2 cemburu)

Mr.MIK said...

oittttt...tiru aku ni ....hehehe..
hahaha terjebak sudah....

sepa said...

yey!!!! boleh tuntut gambo bendera Amerika yang tercacak di bulan!!!


:p

CAHAYA MATA said...

ilek dulu kak..

warm-up kata orang..

dah panas nanti cantik la kreatipnya...


(^__^)

tasekM said...

aku,
kah kah.
ko cuba la.
kot bulih kabor aku...

oit.
ko kena tanya dulu aku berapa harganya.
4 bijik pun ko mampu ok...







gb,
harapnya bulih...
asal nyamuk boleh dibawa berbincang..

:)




.

tasekM said...

sudip,
nnti pi la tangkap satu.. :)







bob,
lepas ni aku nk cari wide angle lense lak la.
kalau ada lobang baik sila kabor ke aku ye..







sepa,
tak agak2 ko punya permintaan eh sepa....

:p







cahaya,
sebenarnya aku gelojoh masa ambik gambar tu.

haha.


.

JD Jen said...

Fuhh!
Kayaaaa..kayaa!

tasekM said...

jd,
ni sorang lagi.
cer ko tanya dulu aku berapa harganya...

:)



.

Mr.MIK said...

terbaik kak! haha.gmbo mesti cantinye lps ni.hehe

-dila

ASH said...

banyak belanja wehhhh..hehe

sepa said...

ok la... kalau tak dapat takpe.

*satu lagi. lense ko panjang, kan. apa kata ko ambik gambar, kalau boleh kenderaan yg berenti, dalam 1/50 sec sambil zoom-in. (paling cun ko guna tripod). memula ko set di 70mm, pastu ko zoom-in sampai kalau bulih 300mm. f ko buh la apaapa pun. ISO200 ke atas.

yang nih mesti dapat,kot.!

:)

tasekM said...

dila,
aku tak try lagi.
sibuk.


haha.






kak ash,
tamron ni murah je la kak...







sepa,
kalau kereta berhenti tak payah guna tripod pun takpe sepa.
kalau setakat nk ambik gambar zoom in zoom out tu.

banyak benda aku nk buat.
salah satunya light painting.
masa tak de la kawan...



.

hairul392 said...

berape harganya..?

tasekM said...

dak ai,
aku beli ni rm750.
tapi smlm aku tgk kt jusco ayer keroh RM699 je.

maka.
kalau ko nk beli.
sila tawar sampai dia nk jual kurang dr RM699 tu.

hehe.



.

Faaein Talip Roy said...

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...



kak.. bagi haku pinjam kak..


haku tau ko baik hati kan kak.. hahaha..


jeles kali kedua...

tasekM said...

faaein,
yg tak sedap lense ni dia tak de vr la...



.