Tuesday, 4 September 2012

Layan Bokeh #2







Seperti entri #1.
Lense cap itu hanya modal fokus.
Sila layan bokeh.

Oleh kerana abang Bangla kerja situ pandang aku macam dalam perut hati dia bercakap-cakap, 'Banyak juga orang gila kat Malaysia nih.....', aku tukar ambik gambar lense cap pulak.

Mungkin dia pandang aku kurang sikit gilanya la kot...




.

12 comments:

Telor Power said...

fuh....

sama style la.... tapi bokeh ko diwaktu malam meletop-letop sis.



Dr Singa said...

kalau ko piss piss macam semalam.. musti itu bangla kata..
'itu adek manes suda suka sama saya laa.. '

apesal kalau aku membokeh tak se sharp ekau nok!???

tasekM said...

telor,
35mm tu ratu bokeh...







drsinga,
ko ada 50mm lense?
single focal.

hah.
guna yg tu.
lense tu mmg ratu bokeh.

aku guna ni 35mm.
sbb kamera aku DX format.
35mm bagi DX format = 50mm* bagi FX format camera (full frame).


*
bukan tepat.
hampir sama.
35mm x 1.5 = 52.5mm

.

Nizam.Ariff said...

sebenarnya, ko boleh remove objek untuk fokus tu ketepi... biarkan bokeh sebokeh-bokehnyer jer...

aku ada buat, nanti aku upload..

tasekM said...

nizam,
ye tak ye eh...
dah lock fokus.
alihkan je la tangan ye dak...?

nnti aku repeat la..




.

CiKPuaNLawA said...

tu jari yang rajin masak tu kanss.. ehheee....

Nizam.Ariff said...

haah.. camtu la kira2nyer...

hahaha

sepa said...

suka gambar nih. cantik sangat. :)


aku ada cadangan :
1. ko ambik gambar cap saja. caranya ko lambung cap tuh, dan ketika cap tuh di udara, ko tembak.
2. ko bela kuku panjang sket, lebih kurang suku inci lagi, pastu ko varnish kaler merah saga, dan ko pegang cap guna kuku sahaja. ko tembak.

selamat mencuba. :)

tasekM said...

cpl,
ye.
ye.

tu sbb buruk... :p








nizam,
lain masa la aku repeat membokeh kat fun park tu...









sepa,
no. 1 tu bulih...

varnish kaler merah...?
mende alah varnish tu pun aku tak de.
guna water colour bulih...?

keh2.



.

amn said...

aku suka yang ada baulu dipicit...lama kau tak shoot baulu ...masih buat lagikan?

tasekM said...

azani,
masih.
nak ke..?



.

amn said...

nak...naknaknak...sambil terangguk dan terkedip kedip......


macam gaya riana jawab bla manja...tanya nak kahwin dgn hairy...dlm bini biniku gangster..