Friday, 18 October 2013

Binatang Atas Dinding



Hamba Allah ni datang melekap atas dinding.
Kemahen kecik.
Besor kuku ibu jari tangan aku.

Oleh kerana aku dah berapa bulan tak keluar menembak.
Kita ambil sahajalah peluang tembak tetamu-tetamu yang datang ke rumah.

Hasilnya adalah hampeh.
Ni yang makin tak semangat nak menembak nih.

Nak kena jumpa bomoh kamera mintak semangat ke cemana nih..?



.

Monday, 7 October 2013

Kau Buat Apa Atas Tu Bertuah...?



Tersesat masuk dalam takungan hujan.
Aku siap memanjat tangga nak selamatkan dia.

Aku naik ikut belah sini.
Dia lari belah sana.

Aku panjat ikut belah sana.
Dia lari belah sini.

Suka hati kau lah kucing..



.

Thursday, 3 October 2013

Sentap




Hari tu.
Ingat nak angkat lens makro.

Kemudian.
Seorang Singa telah berkata.
'Alah.. Kau tu beli lens baru lepas tu simpan dalam beg. Asyiklah buat kerja pejabat..'.

Benar sungguh kata-kata itu.
Terus tak jadi beli.

Saya sentap.
Kah kah.



.


Friday, 14 June 2013

Hilang



Upload gambar.
Taip-taip.
Padam.
Taip-taip.
Padam.

Sekarang aku tau.
Aku dah hilang skill bercerita.




.

Wednesday, 15 May 2013

Bila Jarang Menembak




Skill adalah ke laut....

Saya punya banyak cerita.
Tapi tak tahu nak cerita macam mana...





.

Monday, 22 April 2013

Kalian Tatap Dulu Gambar Binatang



Hohoho... Keserabutan sudah berakhir tapi saya masih belum sempat menembak.
Kalian tatap dulu gambar itik ni.
Lain masa saya letak gambar lain.

Ye la tu, kan...?
Sekali.
Kala tak sibuk pun.
Tetaplah aku ambik gambar binatang.

Kah kah.


.

Monday, 15 April 2013

Masih Serabut



Keserabutan kerja yang melanda masih belum reda.
Dah ok nanti saya akan bersiaran seperti biasa.




.

Wednesday, 20 March 2013

Doakan





Jika kamu ke Stadhuys atau lebih dikenali sebagai Bangunan Merah di Bandar Hilir, di sekitarnya terdapat beberapa buah muzium.
Kamu cuma buat sekali bayaran dan kamu boleh masuk ke semua muzium di sana.
Kalau tak silap saya ada 5 buah muzium.

Dan salah satunya ialah Muzium Sastera.
Muzium Sastera menempatkan semua karya-karya penulis-penulis dan sasterawan yang lahir dari Melaka.
Dan salah seorangnya ialah ayahanda saya.
Atau lebih tepat ayahanda mertua saya.

Sekarang.
Bapak sedang bertarung dengan sakit.
Masih di hospital.

Mohon doa kawan-kawan.
Agar dipermudahkan segalanya...




.



Tuesday, 19 March 2013

Kerana Kancil

 UteM, Melaka.



Satu hari budak MC mengadu pada aku.
Ada seorang kawannya di sekolah mengejek kerana MC datang sekolah naik kancil.

Aku tanya MC.
Budak yang ejek tu datang sekolah naik apa?

Naik Myvi katanya.

Aku cakap dengan MC.
Budak macam tu, jangan dilayan.
Takut timbul pergaduhan.

Diam sahaja.
Biarkan dia dengan biacara-bicaranya.

Moga dengan kita berdiam.
Juga dengan berlalunya masa.
Dia akan cepat dewasa.
Dan cepat kenal dunia.

Jangan sesekali musuhi dia.



.

Friday, 15 March 2013

Taukeh Kedai Senapang Kena Tikam

Sungai Mekong, Vietnam. Gambor tak ada kaitan.


Aku pergi kedai senapang yang aku dah letak deposit tu.
Tanya bila senapang aku nak sampai.
Nikon dah hantar.
Tapi sangkut dekat Kastam.
Kata taukeh-kedai-rambut-pacak.

Aku acu pisau rambo celah pusat dia.
'Sekarang juga aku nak senapang tu...! Kalau tak... Habis berdarahlah pusat ko ni karang....!' aku kasi gertak sedas.

Taukeh-kedai-rambut-pacak tu terkencing dalam seluar.

Ok. Ok...
Yang tulisan senget tu aku tipu....



.

Friday, 8 March 2013

Besi Berani Peti Ais



Kangaroo dari DaddyZZ.
Bali dari DaddyZZ.
Toba Lake dari DrSinga.
Kuching dari Sepa.

Saya amat berbesar hati menerimanya.
Terima kasih, kawan.



.

Wednesday, 6 March 2013

Bergelumang

Tupai degil tak nak pandang aku. Gambar lama. Masa nak menembak pun dah macam tak ada je nih...



Aku sedang bergelumang dengan akaun.
Blog ni pun dah macam kurang kasih sayang je nih.
Blog yang lagi satu tu apatah lagi.
Memang dah dianaktirikan sangat dah.

Maaf kalau aku kurang jengah-jengah kamu.
Aku akan curi-curi masa ye...

Tapi dalam bergelumang tu...
Sempat juga makan-makan dengan gB dan YB...






.

Friday, 1 March 2013

Rendang Paru Bintang Terduduk



Amacam nama resepi..?
Kah kah.

Rendang tanpa kerisik adalah tak nampak rupa rendang.
Tapi rasa tetap rasa rendang.


.

Saturday, 23 February 2013

Hari-hari Terakhir Bersama Kamu




'Betul ke boleh trade in?' tanya aku.
'Boleh...' jawab dia.

Barangkali.
Minggu depan adalah hari-hari terakhir aku bersamanya.

Sedih~




.

Thursday, 21 February 2013

Bulat-bulat

Sorry la. Fokus ke laut. Aku nak fokus ke bintik air besar belah atas tu sebenarnya...



Yang aku perasan begini...
Cahaya matahari.
Pada sudut-sudut yang tertentu.
Menghasilkan bokeh yang bulat-bulat.


.

Wednesday, 20 February 2013

Mini Malaysia

Katanya berwajah baru.
Maka aku masuk.

[Masa aku nak pergi ni Suparjo sms bagitau dia dah ada kat Jonker Walk. Dia tanya pasal kedai buku yang   rare. Apa yang  rare  itu kena tanya dia. Aku tak tau kedai tu. Kalau kedai Kepsi aku tau ;p]

Setelah sekian lama aku sangat sedih dengan keadaan Mini Malaysia yang amat teruk sewaktu di bawah pengurusan No_rAni_za Idr_is.
Sekarang ni pengurusan baru.

Wajah memang baru tapi masih dalam proses baik pulih.
Ada yang dah siap.
Ada yang masih belum.


Rumah Selangor.


Rumah Johor.


Yang ni Rumah-tak-ingat-nama.


Ada persembahan kebudayaan juga. Brader hensem tu adalah pengunjung yang ditarik naik ke pentas untuk menari sama. Yang sebelah tu wife dia.


Banyak lagi gambar.
Tapi macam biasalah.
Aku malas nak up load.

Satu yang aku puji dengan orang Melaka.
Pantang di ajak menari.
Mau sesaja...



.


Sunday, 17 February 2013

Lebah




Bukan semut ni tau.
Ni Lebah Kelulut.
Kelulut tu sebenarnya nama pokok tu.
Pokok tempat dia bersarang.

Lebah ni menghasilkan madu macam lebah biasa juga.
Oh! Ya.
Aku tak boleh makan madu segar.
Aku pening kepala.
Tak tahan bau madu.


.




Saturday, 16 February 2013

Senget


Taman Botanikal, Ayer Keroh, Melaka. Hutan tempat aku menembak. Masuk percuma. Banyak beruk. Jangan gatal bawak makanan. Dia kejor!




Gambor senget.
Aku nak salahkan tripod.

Juga gegor.
Pun aku nak salahkan tripod.

:p




.

Friday, 15 February 2013

Terdelete



Entah bila entah.
Aku mengemas  folder  dalam laptop ni.
Buang gambar yang tak berapa nak jadi dan yang entah hape-hape.
Lepas buang aku klik CCleaner.

Dan hari ini.
Baru aku perasan yang aku dah terdelete banyak gambar-gambar penting.
Termasuklah gambar kahwin adik aku.

Hohohoho...




.

Wednesday, 13 February 2013

Seksa

Boleh tahan seksa juga nak ambil gambar air lompat-lompat nih.
Ye la.
Kamera kita DSLR paling cikai.
Fokus 11 titik je.






Ada huruf S la. Mana datang entah...



Ni yang rasa nak angkat yang 39 titik nih....



.

Monday, 11 February 2013

HKL2: H,M&JPT

Bukan Husin. Bukan Mon. Bukan juga Jin Pakai Toncit. Ini orang Perak sebut Bango.




Sabtu. Malam.
Aku pergi tengok Hantu Kak Limah 2: Husin, Mon & Jin Pakai Toncit.

Harga tiket untuk 3 orang adalah RM30.
D bagi RM50.
Lepas terima tiket dari budak jaga kaunter.
Dia tengok baki duit di tangan.
Ada RM30.

'Lebih ni..' kata dia.
'Ala... Ambik je..' aku balas sambil meng-kikikiki.
Kah kah. Jahat! Aku syak Jembalang Wayang dah meresap masuk badan aku. :p

Kemudian D cakap, 'Tas, duit boleh cari.. Keberkatan tidak...'.
Dan dia pergi ke kaunter pulangkan duit.

Aku diam sambil buat tangan menyanyi nasyid.





[Nota: HKL2 adalah tidak semantop HKL. Nasib baik ada arwah Pak Uda. Paling aku tak tahan, 'Tahun tu tahun 1969. Tahun 1969, selepas tahun 1968. Sebelum 1970. 1970 tu belum 1971...'. Sampai kesudah tak tau apa yang dia nak cerita dah asyik mengira tahun. Original punya lawak. Ha ha.  Al-Fatihah buat arwah Pak Uda]


.


Saturday, 9 February 2013

Tersilap



Hari ni aku hantar budak MC pergi kelas tambahan di sekolah agama.
Sampai sekolah aku tengok tak ada orang.
Aku  call  rumah suruh D tengok jadual.
Rupa-rupanya minggu ni tak ada.
Kah kah.

Penyudahnya aku pergi masuk hutan.
Menembak.

Teruk betul.


.

Thursday, 7 February 2013

Banyak Burung



Dalam  folder  aku ada banyak gambar burung.
Kalau aku letak gambar burung hari-hari, takut orang panggil tasekBurung pulak...

Ah! Peduliklah...




.

Wednesday, 6 February 2013

Orang Berbudi Kita Berbahasa


 Orang memberi kita merasa.


Dari seorang Singa.  Kau tengok beb. Terputus pinggang. Hari tu aku pos pengantin untuk KOG terputus kepala..


Dari YB.


Terima kasih, kawan.




.

Tuesday, 5 February 2013

Perlekeh



Pernah lama dulu.
Aku bersembang dengan seseorang semasa di kampung.
Seseorang-yang-aku-tak-tahu-sama-ada-dia-minat-atau-tidak-fotografi ni.

Aku memuji gambar-gambar hasil kerja seorang jurugambar.
Siapa jurugambar yang aku puji  tu pun aku dah lupa.
Tetapi dia adalah seorang jurugambar perkahwinan.

Dan Seseorang-yang-aku-tak-tahu-sama-ada-dia-minat-atau-tidak-fotografi itu pun berkata.
'Alaaaa... Dia edit je semua tu....'.

Dan.
Semenjak itu.
Aku berjanji tidak akan berbicara soal fotografi dengan dia.

Ya. Mengedit gambar itu adalah perkara biasa.
Tetapi.
Bagi aku.
Gambar yang baik adalah yang paling sedikit diedit.

Dan aku.
Cukup tak suka orang yang suka memperlekehkan orang lain.
Sebab.
Kadang-kadang.
Yang memperlekehkan tu belum tentu boleh buat pun...



.

Monday, 4 February 2013

Bulan Yang Tak Penuh



Masa bulan penuh hari tu.
Aku ada ambil beberapa keping gambar.
Tak guna tripod.
Hasilnya.... Hancur!
Gegor!

Bermakna.
Tahap bergegornya tangan aku ni makin teruk.
Makin tak mampu nak pegang kamera dengan baik.

Sedangkan dulu.
Aku pernah ambil gambar bulan tanpa tripod yang sangat sharp.

Sekarang?
Manjang bergegor.
Dah tua gambaknya....

[Sedikit perkongsian: Untuk ambil gambar bulan secara close up, gunakan telephoto lens, ISO 100, slow shutter speed, exposure compensation  ubah ke -2, aperture besar (small f-stop number). Jangan lupa tripod.]


.

Sunday, 3 February 2013

Balik Senja




Aku jarang balik senja.
Dan semalam.
Orang dah solat Maghrib aku masih dalam kereta.

Masuk je simpang nak balik rumah.
Panggilan warna langit menyebabkan.
Aku terbagi  double signal.
Terparkir kereta tepi jalan.
Terambil kamera.
Dan tertembak langit.





.

Friday, 1 February 2013

Dah Jumaat




Orang Wilayah cuti ye hari ni...?
Selamat bercuti.

Esok Sabtu.
Tengah fikir.
Mana la nak pergi menembak esok nih...




.

Thursday, 31 January 2013

Cengkerik(?)





Ye ke cengkerik nih..?
Aku ni nama je orang kampung.
Rupa cengkerik pun tak berapa nak kenal.

Ok. Ni nak marah diri sendiri nih.
Lain kali... Kalau nak ambik gambar binatang kenit-kenit.
Bawak la  speed light.
Kan dah tak nampak mata.

Bukan tak nak bawak... Tapi berat. Dengan kamera. Lens lagi. Ni nak tambah  speed light  pulak...? Tak kira setongkol  tripod  lagi tu...  Boleh lari  allignment  ok..! (Diri sendiri menjawab)



Hah! Menjawab... Menjawab...!!!!




.

Wednesday, 30 January 2013

Jadi Mangsa

Terlalu pantas masa berlalu. Dia dah besar. Dah boleh pakai kasut sukan aku. Kaki dah sama saiz.


Budak MC sering jadi mangsa untuk teman aku bila aku nak menembak.
Kadang-kadang dia ok.
Kadang-kadang merungut penat.

Masa aku ambil gambar ni dia ok.
Sebab baru 1 km berjalan.
Yang berjalan akulah.
Dia kayuh basikal.

Bila dah nak balik dia bising.
Sebab dah 5 km berjalan.
Makan masa sejam suku juga....


.

Tuesday, 29 January 2013

Tiba-tiba Nak



Aku ni ada satu penyakit.
Penyakit tengah-tengah memandu, tiba-tiba dapat ilham  hendakkan sesuatu.
Kalau dah nak tu bangsa tak menyempat-nyempat.

Minggu lepas.
Jembalang mana merasuk entah, tiba-tiba tengah memandu rasa nak makan jagung dalam tin.

Aku singgah kedai Cina dekat-dekat rumah.
Angkat setin besor.
Makan.
Sorang-sorang.

Aku kalau datang perangai macam ni memang aku nak salahkan jembalang...




.

Monday, 28 January 2013

Monyet Dengan Beruk Sama Ke Lain...?




Mula-mula dia duduk jauh.
Aku lepak je atas bendul(?) jalan tu.
Sambil tembak-tembak.


Aku  crop  sikit supaya orang lelaki tak berahi. Keh keh.


Sekali dia datang dekat.
Oleh kerana aku dah tukar punat lensa aku dari telephoto ke macro.
(Nota: Bagi lensa yang aku gunakan,  telephoto = 70-300mm and macro = 180-300mm. Lensa dwi fungsi)
Aku petik.

Hah.... Sebesar-besar tidak gambar dia.
Datang menggigil juga tangan takut kena cakor...




.

Saturday, 26 January 2013

Yang Kamu Mahu

Ini  spider web  yang kamu mahu Sepa....



Selamat pagi Sabtu kawan-kawan.
Sabtu selalunya orang jarang baca blog, kan..?

Aku pun dah nak keluar meredah hutan.
Jom!



.

Friday, 25 January 2013

Meranduk Hutan

Apa yang aku suka tinggal di Ayer Keroh ialah sebab adanya Taman Botanikal.
Untuk penggemar hutan macam aku, ini tempat yang membahagiakan.
Kalau yang tak suka hutan, sumpah tempat ini amat membosankan.

Pagi semalam aku meranduk hutan dengan niat nak menembak.
Dan yang utama nak cari  spider web  yang Sepa mahu.
Gigih tak gigih tu... Ha ha.

Dalam kepala aku terfikir.
Mati la pagi-pagi masuk hutan ni tobat tak ada orang.
Berdua je dengan budak MC.

Sekali...
Bapak punya ramai manusia.
Rata-ratanya pergi joging.

Yeah! Saya suka. Saya suka.
Hidup orang Melaka.
Pagi-pagi sudah beriadah.
Tidaklah hanya melengkor bawah selimut.


Cakcibor Taman Botanikal. Hensem..!


Sudah pasang niat untuk ke hutan lagi hujung minggu ini.
Tapi nak ke hutan ni aku memang dilema apa yang aku nak bawa.
Kasut joging atau kamera.
Kalau bawa kamera, memang tak akan joging punya.
Tak kan nak joging sambil usung kamera ye dak...?




.

Wednesday, 23 January 2013

Tak Mahu Lagi

Setelah tamat siri  'Adam dan Ain' aku berjanji pada diri aku sendiri.
Tak nak lagi mengadap apa-apa siri tv.
Nanti ketagih.



Dedikasi untuk Sepa. Masih belum punya masa  meredah hutan mencari   spider web   yang kamu mahu bro...



Sekarang ni.
Asal pukul 10 aku buat-buat mengantuk.
Jangan sesekali pegang  remote  tv.



.

Tuesday, 22 January 2013

Makan Burung



Selain 'menembak' burung, saya juga sayangkan burung.
Selain sayangkan burung, saya juga makan burung.


Puyuh Goreng Tepung.

Syedapppppp.....!




.

Sunday, 20 January 2013

Ledang



Untuk orang macam saya.
Gunung Ledang adalah tempat yang sangat sedap untuk pergi menembak.

Ada air terjun.
Ada tupai.
Ada burung.
Ada rama-rama.
Ada cakcibor.
Ada semut besor-besor.

Yang saya tak ada hanya kawan menembak.


.

Friday, 18 January 2013

Masalah Haiwan

Listen... listen... listen... 

Haiwan pun ada masalah tau.
Anak banyak.
Rumah atap bocor.
Laki merayap entah ke mana tak tau nak balik-balik.
Duit tak ada nak beli friskies.

Dah la mahal beskot tu ni jam....


Saya Sarepah. Saya banyak masalah.



Listen... listen... listen.... 
Ingat orang pekak yang kau  listen-listen-listen  banyak kali..?





.

Monday, 14 January 2013

Mengumpan Burung

Burung apa ni hah..?



Sejak asyik nak menembak burung ni.
Memang pagi-pagi aku akan umpan burung.
Aku tabur makanan.
Bila mereka tengah asyik makan.
Aku ambil senapang.

Sekarang aku dah faham.
Pipit, Tekukur dan Merpati suka nasi atau beras.
Burung-tak-tau-nama kat atas tu suka pisang.
Dan Gembala Kerbau suka biskut kucing.

Apa ke dasyat punya selera Gembala Kerbau nih....?





.

Sunday, 13 January 2013

Cerita Pagi Sabtu #2

Tak tau apa yang istimewa. Aku suka gambar ni.



Marilah bergoyangggggg.....

*golek-golek ekor*



.

Saturday, 12 January 2013

Cerita Pagi Sabtu #1



Lepas masak sarapan.
Buka pintu pagar belah belakang.
Ambil kerusi-kecik-yang-boleh-duduk-secara-aman.
Ambil senapang.

Intai Tekukur mengorat.



.

Friday, 11 January 2013