Monday, 4 February 2013

Bulan Yang Tak Penuh



Masa bulan penuh hari tu.
Aku ada ambil beberapa keping gambar.
Tak guna tripod.
Hasilnya.... Hancur!
Gegor!

Bermakna.
Tahap bergegornya tangan aku ni makin teruk.
Makin tak mampu nak pegang kamera dengan baik.

Sedangkan dulu.
Aku pernah ambil gambar bulan tanpa tripod yang sangat sharp.

Sekarang?
Manjang bergegor.
Dah tua gambaknya....

[Sedikit perkongsian: Untuk ambil gambar bulan secara close up, gunakan telephoto lens, ISO 100, slow shutter speed, exposure compensation  ubah ke -2, aperture besar (small f-stop number). Jangan lupa tripod.]


.

21 comments:

Nizam.Ariff said...

setting yang lain tu ok.. no problem...




tang tripod tu yang jadi masalahnya...







.

tasekM said...

nizam,
ko tangan steady.
tak payah tripod pun bulih kot.
aku ni manjang nk bergegor..



.

the malay male said...

nice

tasekM said...

TMM,
tq bro.. :)


.

Dr Singa said...

okeh cikgu..

bulan depan aku try

tasekM said...

drsinga,
buat mlm nih jugak!


(cekgu garang)

kah2.



.

CiKPuaNLawA said...

cantek...

kita tak mampu nak berbulan begitu... huhuh.. walaupon ade tripod bagai...

tasekM said...

CPL,
bulan yg awak buat tu pun sgt cantik...


.

sepa said...

I like... :)

Siti said...

aku sekadar tgk je la gambo2 ko ni ye. teringin gak nak ade komera canggih tp tak mampu la. hehe...

amn said...

samalah kita ,siti,sk, kami mampu nonton,tapi memeng cantik,teruskan , moga gegaran tu pulih, kalau pam aku sapek loose footing atau bearing

Lady Windsor said...

gegor tak gegor
bulan penuh ke idok
gerutu atau licin
aku tetap suka bulan dik!

tasekM said...

sepa,
tq.







siti,
aku nk jual kamera nk sbb aku nk up grade kamera.
kalau berminat roger aku.
harga adalah harga kasih sayang...

:)






amn,
aku nk jual kamera nih.
ko nak?







LW,
aku pun suka..



.

amn said...

aku tak pandai dan tak mampu tas....,apsal nak jual....dah ok per shot kau..

tasekM said...

amn,
sbb aku nk beli kamera baru.
nk up grade.
dah pandai sikit la konon2nya.

haha.


.

Daddy Ziyyad said...

lens saya pendek aja...sampai 135mm..hahaha...akan dicuba...

ps: kalau makin terok gegornya tu, cuba check darah utk level thyroid awak...mana lah tau, ada hyperthyroidism..

gadisBunga™ said...

telephoto lens bolum hado!!!

Wak Gelas™ said...

salam tasekMe lg, bebenornye wak xnk komen, tp tetiba jiwa meronta2 gak nk komen entri nii., iHHIks

tentang info tu, wak cuma setuju ISO 100, aperture f/11, biasanya wak set shutter speed 1/125 - tak perlu tripod sbb dh cukup laju tuk handheld - naper? Tak pecaye? ehhhee

tasekM said...

drdz,
baiklah doc.







gB,
dah ado sok bulih tembak ye... :)







wak,
boleh juga tu.
nnti kita cuba setting wak pulak eh.




.

ARIPSAMAT said...

sangat superb..kagummmm...

tasekM said...

arip,
tq rip.