Tuesday, 5 February 2013

Perlekeh



Pernah lama dulu.
Aku bersembang dengan seseorang semasa di kampung.
Seseorang-yang-aku-tak-tahu-sama-ada-dia-minat-atau-tidak-fotografi ni.

Aku memuji gambar-gambar hasil kerja seorang jurugambar.
Siapa jurugambar yang aku puji  tu pun aku dah lupa.
Tetapi dia adalah seorang jurugambar perkahwinan.

Dan Seseorang-yang-aku-tak-tahu-sama-ada-dia-minat-atau-tidak-fotografi itu pun berkata.
'Alaaaa... Dia edit je semua tu....'.

Dan.
Semenjak itu.
Aku berjanji tidak akan berbicara soal fotografi dengan dia.

Ya. Mengedit gambar itu adalah perkara biasa.
Tetapi.
Bagi aku.
Gambar yang baik adalah yang paling sedikit diedit.

Dan aku.
Cukup tak suka orang yang suka memperlekehkan orang lain.
Sebab.
Kadang-kadang.
Yang memperlekehkan tu belum tentu boleh buat pun...



.

34 comments:

kucingorengemok said...

entri aku hari ni satu gambar pun tak edit... hahaa, naaakk jugak menyentil :)

tasekM said...

KOG,
tak edit langsung baru otai, kan...?

haha.





.

Lady Windsor said...

nak munge tu bleh dak?




xoxo!

tasekM said...

LW,
ambik la kak.

:)


.

Lady Windsor said...

mekaseh
dalam hati ada bunga sudaa...

tasekM said...

LW,
sama2.
nnti aku carikan lagi bunga lain pulak utk ko eh kak...


.

Dr Singa said...

alaaaa.....

semua orang mesti ada edit..

Tijah said...

lawa la pulak bunga tu kan. aku amek buh kat fb bleh sayang? errrk...

tasekM said...

drsinga,
edit sikit2 tu biasa la kan...?
tapi memperlekehkan orang lain tu adalah tak patut ye dak?







tijah,
hambik la jah...?

dh ko kenapa syg2 pulak nih? hehehe..



.

amn said...

lawany kalau jadi banner blog cantik ni

tasekM said...

amn,
noise tinggi la gambar tu bang.


.

CiKPuaNLawA said...

adek manes.. gambar cantek munge cantek....kita suka...

kita edit ja awak...letak "cikpuanlawa" hehhe..

kita tau terang n gelap kan gambo jaa.. tu pon kadangtak jadi last2 post ja.. nasib lahhh...

cantek tak cantek belakang kira ...
yang penting kita dah cuba kan...?

kita nak gambo bulan ari tu bolehh.. ?!!..

j.u.l.i.e said...

buleh ko amek kan aku gmbo bunga matahari tak?

kikiki...permintaan yg sedikit sengal

sepa said...

adakah gambar ini akan jadi header kat atas tuh...?!

*nampak macam berdoa bunga tuh.!

Nizam.Ariff said...

Bunga apa ek namanya?
aku rasa masa kecik2 dulu aku selalu siram pokok bunga ni waktu kat rumah...

tasekM said...

CPL,
semua org mula dr bawah, kan..?
praktis2 baru pandai ye dak?
sementara nk pandai tu mmg banyak buat silap.
jgn keji hasil kerja org sudeh.

ambik la beb...








julie,
nnti aku merayau cari bunga matahari eh...







sepa,
tak nak tukar lagi.
gambar ni tak elok la pd aku.
noise tinggi nho.







nizam,
hah... pokok tu la.
apa nama ntah.
nnti la tanya gB.


.

sepa said...

Dino mana tau pasal bunga... dia tau pasal buah jer.! hehehe

tasekM said...

sepa,
kahkah.

mengamuk dia kang sepa.. :p


.

Nizam.Ariff said...

* sabar itu sebahagian dari iman *

tasekM said...

nizam,
2 kali sabar penuhlah iman tu... :P



.

Nurr Kasih said...

tak baik perlekeh org lain..
stp gambar ada keistimewaan pd si empunya gambar...

CiKPuaNLawA said...

ok mekaseh yee...

permintaan julie tu kan... kalau pegi kita nak ikottt bolehhh..?!

tasekM said...

nurr,
kalau tak berapa cantik sekali pun.
lama2 dah praktis cantik la kan...?






CPL,
bulih. tapi dekat mana banyak bunga matahari eh..?



.

Daddy Ziyyad said...

Gambar...kalau dah tahap buruk sangat, edit macam mana lah pun...nan hado hasilnya....So, info ini awak perlu bagitahu org itu...:)

gadisBunga™ said...

hahaha!!! dah lali dah dengan stetmen tu! :p

*bajet pro photog konon. hahaha!

Wak Gelas™ said...

salam tasekMe, wak nk nyampuk skit yee.., ehhhee

bunga matahari yg wak penah nmpk byk ada kt nurseri sungai buloh atau nurseri masai pon jugakk, ahHHKs

tasekM said...

drdz,
dia bangsa nak betul ke dia je.
aku malas layan org gitu.
biar la dia terjun dgn labu2nya.






gB,
tok sah layan la eh... haha.







wak,
hohoho... saya kat melaka wak.
jauh tu..



,

Wak Gelas™ said...

try carik kat nursery melaka mesti ada.. ke melaka xde munge matahari jugakks..,ahHKs

tasekM said...

wak,
nnti saya cuba.
errr... masuk nursery semata2 nk ambik gambar tak kena pukul ke wak....?

:D



.

Lady Windsor said...

ko kata nak cari munge untuk aku kan dik..aku nak munge pontianak yer..alaaa itu bunga harum sundal malam tu..sedap sket baunya..lena aku tdo kalo ada munge tu tepi bantal..

tasekM said...

LW,
hohoho... susah dapat bunga tu kak...


.

cimöt said...

kak, nak sunflower..hiiiiiiii

Lady Windsor said...

nak jugak bunga tu..bunga tu macam roh yg hebat bagi aku..

tasekM said...

cimot,
baik.
nnti kita cari...







LW,
baiklah kakak.


.